Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 49, 2019
- For meget
ultraforarbejdede fødevarer forbundet med dårligere hjertesundhed
- Forskere kobler byparker til øget
mental trivsel
- D-vitaminmangel er forbundet med
dårlig muskelfunktion hos voksne over 60 år
- Efter rødt pres: Regeringen vil
forbyde private at sprøjte med Roundup
- Danskerne: Vi drikker for meget
|
UGENS CITAT
"Enhver nar
kan kritisere, klage og fordømme - og det gør de fleste tåber. Men det
kræver karakter og selvkontrol at være forstående og tilgivende."
—
Dale Carnegie.
For meget ultraforarbejdede fødevarer forbundet med
dårligere hjertesundhed
For mange ultraforarbejdede fødevarer skader
hjertet.
Ultraforarbejdede fødevarer, der tegner sig for mere end
halvdelen af en gennemsnitlig amerikaners daglige kalorieindtagelse (og
tæt på det samme i Danmark), er forbundet med øget risiko for
hjerte-kar-sygdomme.
Forskere ved det amerikanske centre for sygdomskontrol og -forebyggelse
(CDC) fandt, at for hver 5% stigning i kalorier fra ultraforarbejdede
fødevarer, en person spiste, var der et tilsvarende fald i den samlede
hjerte-kar-sundhed.
"Denne undersøgelse understreger vigtigheden af at
tilrettelægge en sundere kost ved at eliminere fødevarer såsom
sukker-sødede drikkevarer, småkager, kager og andre forarbejdede
fødevarer," udtalte Donna Arnett, ph.d., tidligere præsident for
American Heart Association og dekan for College of Public Health på
University of Kentucky i Lexington.
"Der er ting, du kan gøre hver dag for at forbedre dit
helbred bare lidt. For eksempel, i stedet for at tage et stykke hvidt
brød, skal du tage et stykke fuldkornsbrød. Prøv at udskifte en
hamburger med fisk en gang eller to gange om ugen. At foretage små
ændringer er med til at give bedre hjertesundhed."
Kilde: American Heart Association. "Too much
ultra-processed food linked to lower heart health." ScienceDaily.
ScienceDaily, 11 November 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191111084920.htm>
Forskere kobler byparker til øget mental trivsel
Flere studier har vist, at det at befinde sig i grønne
omgivelser er forbundet med mindre stress og depression, større
lykkefølelse, skærpet opmærksomhed og bedre helbred.
To nye studier peger i samme retning.
Forskerne benyttede data fra forskellige kortlægninger
af bopæl og mental trivsel blandt mere end 25.000 indbyggere i London.
Resultatet viste, at tilfredsheden med livet samt
følelsen af selvværd steg, jo større grønne områder som fandtes indenfor
300 meter fra bopælen.
Den positive effekt har flere mulige forklaringer.
Parker og grønne områder kan invitere til større fysisk aktivitet, til
øget social kontakt, mere kontakt med naturen og færre sundhedsskadelige
faktorer, såsom støj eller støv.
Læs artiklen om emnet
på videnskab.dk
Læs evt. også en anden artikel på videnskab.dk:
Flere planter i byerne kan redde arter, nedkøle og gøre os glade,
som beskriver fordelene ved at gøre vores byer langt mere grønne.
Læs også artiklerne:
Ophold og motion i grønne områder gavner både den psykiske og fysiske
sundhed
Grønne områder godt for helbredet
D-vitaminmangel er forbundet med dårlig muskelfunktion
hos voksne over 60 år
Ny
forskning fra Trinity College Dublin viser, at D-vitaminmangel er en
vigtig faktor for dårlig skeletmuskelfunktion hos voksne over 60 år.
Opretholdelse af knoglemuskelfunktion gennem hele livet er en vigtig
komponent i vellykket aldring til fremme af uafhængighed, mobilitet,
livskvalitet og mindskelse af fald og skrøbelighed. Mens det er kendt,
at styrketræning bevarer muskelfunktionen, er der voksende tegn på, at
tilstrækkelig vitamin D-status også kan være beskyttende.
Efter rødt pres: Regeringen vil forbyde private at
sprøjte med Roundup
Efter at et borgerforslag om Roundup-forbud har fået
mere end 50.000 underskrifter udtaler miljøminister Lea Wermelin (S)
ifølge
en artikel på dr.dk: "Det er min klare ambition, at vi skal have
forbudt brugen af sprøjtemidler på private arealer", Roundup indeholder
stoffet glyfosat, og det begrænser både ukrudt i markerne og gør, at
afgrøderne modner hurtigere.
I flere danske kommuner er der fundet så store mængder
glyfosat i både drikkevandsboringer og vand, som er sendt ud til
borgerne, at det overskrider grænseværdierne.
Danskerne: Vi drikker for meget
Alkohol har siden 1988 været på WHO´s liste over
stoffer, der med sikkerhed er kræftfremkaldende, og hvert år får mindst
1.800 danskere kræft som følge af alkohol. Det svarer til 5% af alle
kræfttilfælde. 8% blandt mænd og 3% blandt kvinder.
Selv et mindre forbrug kan øge risikoen for kræft, og
det spiller ingen rolle, om man drikker vin, øl eller spiritus –
risikoen for kræft er den samme.
Det er især på grund af sammenhængen mellem alkohol og
kræft, at lavrisikogrænserne ligger på hhv. 7 og 14 ugentlige genstande.
Læs
mere på cancer.dk