Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 48, 2015


  • Et spektrum af valg (4)
  • Mail: Hvilket system spiser du efter?
 

UGENS CITAT

Videnskab er meget mere en måde at tænke på, end det er en samling af viden

-- Carl Sagan 


Et spektrum af valg (4)

Oversat af Trine Jørgensen og Robert Svendsen

Dette er fortsættelsen af artiklen af Dean Ornish: Spectrum of Choices

Første del her

Anden del her

Tredje del her

- - -

Forebyggelses-kostpyramide

Ornish-food-pyramid
(ikke oversat)

Moderat motion, stressmanagement-teknikker, social støtte, en multivitaminpille og 3 gram fiskeolie per dag for at sikre omega-3 fedtsyrer anbefales til de fleste mennesker. Friske, økologiske produkter er bedst.

Pyramiden er en visuel præsentation af Dr. Ornish’ kostanbefalinger. Fundamentet i denne diæt bygger på hele, uraffinerede, plantebaserede fødevarer, så tæt som muligt på deres oprindelige tilstand. Det indbefatter fuldkorn såsom hel hvede og brune ris, frisk frugt og grøntsager og bælgfrugter (bønner, ærter, linser), herunder soja. Disse fødevarer giver kulhydrater, proteiner, fibre, vitaminer og mineraler og indeholder en enorm vifte af sygdomsbekæmpende kemikalier, der kun findes i vegetabilske fødevarer (fytokemikalier, hvor fyto = plante), som kan hjælpe med at beskytte os mod kroniske sygdomme som hjertesygdomme og kræft.

De nederste to lag af pyramiden, med tilføjelse af 1-2 portioner æggehvider og fedtfri mejeriprodukter, karakteriserer den strengere version af Dr. Ornish’ diæt, beregnet for folk, der har hjertesygdomme og ønsker at vende udviklingen.

Raske personer, der ønsker at forebygge sygdom, opnå eller opretholde en sund vægt, kan tilføje de øverste lag til fundamentet af pyramiden. Heriblandt:

  • Fødevarer med højere fedtindhold, såsom nødder, avocado og vegetabilske olier med lavt indhold af mættet fedt og højt indhold af omega-3 fedtsyrer (f.eks rapsolie) kan tilføjes lejlighedsvis.
  • Fisk kan også nydes i små mængder, især de sorter, der er rige på omega-3 fedtsyrer, som laks, makrel og hellefisk. Alternativt kan man indtage fiskeoliekapsler og nyde godt af fordelene ved omega-3 fedtstoffer (nedsat risiko for pludselig hjertedød, lavere triglycerider, reduceret inflammation og lavere risiko for visse kræftformer), uden de forurenende stoffer, der kan findes i fisk, såsom kviksølv, PCB og dioxin.
  • Fedtfrie mejeriprodukter og æggehvider kan inkluderes som fremragende kilder til kvalitetsprotein og vigtige vitaminer.
  • Magert fjerkræ kan lejlighedsvis tilføjes, hvis man ikke kan klare en vegetarisk kost, da det giver meget lidt ekstra fedt og mættet fedt.

Simple kulhydrater som sukker og hvidt mel bør kun indtages i begrænsede mængder. Disse fødevarer har et lavt indhold af fibre og forsyner os med kalorier uden at give en mæthedsfornemmelse. De absorberes hurtigt og forårsager en hurtig stigning i blodsukkeret og derefter en kraftig stigning af insulin i blodet, hvilket kan få os til at tage på i vægt. Lige så vigtigt er det, at raffinerede kulhydrater er berøvet mange af de vitaminer, mineraler og sundhedsfremmende fytokemikalier, som de indeholder i deres uraffinerede tilstand.

Rødt kød og transfedtsyrer er udelukket. Rødt kød er rig på arterie-tilstoppende mættet fedt og har været forbundet med en øget risiko for kræft. Transfedtsyrer har vist sig at have tilsvarende virkning, eller muligvis endda værre end mættet fedt, mht. at øge risikoen for hjertesygdomme.

Hvad denne pyramide visualiserer, er ikke en "diæt" i den almindelige brug af ordet – som bliver fulgt i en kortere periode, og så opgiver man den, fordi den er for svær at gennemføre. Derimod er det Dr. Ornish’ tanke at byde en kostmæssig livsstil velkommen, som giver en bred vifte af valgmuligheder. Hvis vi hver dag ser på vores valg af fødevarer som en del af et bredt spektrum af valgmuligheder, så giver det fornemmelsen af frihed snarere end begrænsninger. Hvis vi forkæler os selv den ene dag, kan vi spise sundere den følgende dag. I det omfang, som vi bevæger os i den rigtige retning i kostspektret, kan vi tabe os, få det bedre og øge vores sundhed.

Fortsætter i næste uge ...


Mail: Hvilket system spiser du efter?

Jeg har læst meget om ernæring og har både lært meget og blevet meget forvirret!!
Nu læste jeg også om, at man bør spise efter sin stofskiftetype. Og jeg er blevet testet af en naturlæge, som siger at jeg skal spise en del protein til alle måltider for at tabe mig (magert kød eller bønner eller fisk).

Min veninde spiser efter blodtypediæten og en anden er på stenalderkost ... hvilket system spiser du selv efter?
...

Vh
Birgitte

Hej Birgitte

Der findes så mange forskellige meninger og diæter, at det kan man hurtigt fare vild i.

Du kan vælge at spise efter din kropstype, din blodtype, din stofskiftetype, din gener osv.

Du kan vælge at stole på en eller flere af de forskellige alternative testmetoder, der angiveligt viser, hvad du mangler og hvad du ikke kan tåle (kinesiologitest, vegatest mv.).

Der er også frit valg på alle hylder med hensyn til forskellige kloge menneskers meninger om den bedste kost for os mennesker ... at spise store mængder fedt (LCHF), store mængder protein (stenalderkost, proteinkure, Atkins o.l.) osv.

Du kan også vælge forskellige måder at spise på i form af Nordisk kost, Middelhavskosten, den asiatiske måde at spise på ... osv.

Jeg spiser ikke efter et eller andet system eller ideologi eller diæt, men vælger så vidt muligt den mad, jeg kan lide fra de fødevarer, som der er god dokumentation for er sunde for både mennesker og miljø.

Jeg vælger næsten kun uraffinerede vegetabilske fødevarer men ellers ingen regler eller metoder at spise efter. Jeg vælger det, jeg har lyst til fra sunde fødevarer, når jeg har lyst og så længe jeg har lyst.

Det er let, sjovest og efter min mening også det sundeste.

Med venlig hilsen
John Buhl


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.