Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 48, 2015
- Et spektrum af valg (4)
- Mail: Hvilket system spiser du efter?
|
|
|
UGENS CITAT
Videnskab er meget
mere en måde at tænke på, end det er en samling af viden
-- Carl Sagan
Et spektrum af valg (4)
Oversat af Trine Jørgensen og Robert Svendsen
Dette er fortsættelsen af artiklen af Dean Ornish:
Spectrum of Choices
Første del her
Anden del her
Tredje del her
- - -
Forebyggelses-kostpyramide
Ornish-food-pyramid
(ikke oversat)
Moderat motion, stressmanagement-teknikker, social støtte, en
multivitaminpille og 3 gram fiskeolie per dag for at sikre omega-3
fedtsyrer anbefales til de fleste mennesker. Friske, økologiske
produkter er bedst.
Pyramiden er en visuel præsentation af Dr. Ornish’ kostanbefalinger.
Fundamentet i denne diæt bygger på hele, uraffinerede, plantebaserede
fødevarer, så tæt som muligt på deres oprindelige tilstand. Det
indbefatter fuldkorn såsom hel hvede og brune ris, frisk frugt og
grøntsager og bælgfrugter (bønner, ærter, linser), herunder soja. Disse
fødevarer giver kulhydrater, proteiner, fibre, vitaminer og mineraler og
indeholder en enorm vifte af sygdomsbekæmpende kemikalier, der kun
findes i vegetabilske fødevarer (fytokemikalier, hvor fyto = plante),
som kan hjælpe med at beskytte os mod kroniske sygdomme som
hjertesygdomme og kræft.
De nederste to lag af pyramiden, med tilføjelse af 1-2 portioner
æggehvider og fedtfri mejeriprodukter, karakteriserer den strengere
version af Dr. Ornish’ diæt, beregnet for folk, der har hjertesygdomme
og ønsker at vende udviklingen.
Raske personer, der ønsker at forebygge sygdom, opnå eller opretholde
en sund vægt, kan tilføje de øverste lag til fundamentet af pyramiden.
Heriblandt:
- Fødevarer med højere fedtindhold,
såsom nødder, avocado og vegetabilske olier med lavt indhold af
mættet fedt og højt indhold af omega-3 fedtsyrer (f.eks rapsolie)
kan tilføjes lejlighedsvis.
- Fisk kan også nydes i små
mængder, især de sorter, der er rige på omega-3 fedtsyrer, som laks,
makrel og hellefisk. Alternativt kan man indtage fiskeoliekapsler og
nyde godt af fordelene ved omega-3 fedtstoffer (nedsat risiko for
pludselig hjertedød, lavere triglycerider, reduceret inflammation og
lavere risiko for visse kræftformer), uden de forurenende stoffer,
der kan findes i fisk, såsom kviksølv, PCB og dioxin.
- Fedtfrie mejeriprodukter og
æggehvider kan inkluderes som fremragende kilder til
kvalitetsprotein og vigtige vitaminer.
- Magert fjerkræ kan lejlighedsvis
tilføjes, hvis man ikke kan klare en vegetarisk kost, da det giver
meget lidt ekstra fedt og mættet fedt.
Simple kulhydrater som sukker og hvidt mel bør kun indtages i begrænsede
mængder. Disse fødevarer har et lavt
indhold af fibre og forsyner os med kalorier uden at give en
mæthedsfornemmelse. De absorberes hurtigt og forårsager en hurtig
stigning i blodsukkeret og derefter en kraftig stigning af insulin i
blodet, hvilket kan få os til at tage på i vægt. Lige så vigtigt er det,
at raffinerede kulhydrater er berøvet mange af de vitaminer, mineraler og sundhedsfremmende fytokemikalier, som
de indeholder i deres uraffinerede tilstand.
Rødt kød og transfedtsyrer er udelukket. Rødt kød er rig på
arterie-tilstoppende mættet fedt og har været forbundet med en øget
risiko for kræft. Transfedtsyrer har vist sig at have tilsvarende
virkning, eller muligvis endda værre end mættet fedt, mht. at øge
risikoen for hjertesygdomme.
Hvad denne pyramide visualiserer, er ikke en "diæt" i den
almindelige brug af ordet – som bliver fulgt i en kortere periode, og så opgiver man den,
fordi den er for svær at gennemføre. Derimod er det Dr. Ornish’ tanke at
byde en kostmæssig livsstil velkommen, som giver en bred vifte af
valgmuligheder. Hvis vi hver dag ser på vores valg af fødevarer som en
del af et bredt spektrum af valgmuligheder, så giver det fornemmelsen af
frihed snarere end begrænsninger. Hvis vi forkæler os selv den ene dag,
kan vi spise sundere den følgende dag. I det omfang, som vi bevæger os i den
rigtige retning i kostspektret, kan vi tabe
os, få det bedre og øge vores sundhed.
Fortsætter i næste uge ...
Mail: Hvilket system spiser du efter?
Jeg har læst meget om ernæring og har både lært meget og
blevet meget forvirret!!
Nu læste jeg også om, at man bør spise efter sin stofskiftetype. Og
jeg er blevet testet af en naturlæge, som siger at jeg skal spise en del
protein til alle måltider for at tabe mig (magert kød eller bønner eller
fisk).
Min veninde spiser efter blodtypediæten og en anden er
på stenalderkost ... hvilket system spiser du selv efter?
...
Vh
Birgitte
Hej Birgitte
Der findes så mange forskellige meninger og diæter, at
det kan man hurtigt fare vild i.
Du kan vælge at spise efter din kropstype, din blodtype,
din stofskiftetype, din gener osv.
Du kan vælge at stole på en eller flere af de forskellige
alternative testmetoder, der angiveligt viser, hvad du mangler og hvad
du ikke kan tåle (kinesiologitest, vegatest mv.).
Der er også frit valg på alle hylder med hensyn til
forskellige kloge menneskers meninger om den bedste kost for os
mennesker ... at spise store mængder fedt (LCHF), store mængder protein
(stenalderkost, proteinkure, Atkins o.l.) osv.
Du kan også vælge forskellige måder at spise på i form
af Nordisk kost, Middelhavskosten, den asiatiske måde at spise på ...
osv.
Jeg spiser ikke efter et eller andet system eller
ideologi eller diæt, men vælger så vidt muligt den mad, jeg kan lide fra
de fødevarer, som der er god dokumentation for er sunde for både
mennesker og miljø.
Jeg vælger næsten kun uraffinerede vegetabilske
fødevarer men ellers ingen regler eller metoder at spise efter. Jeg
vælger det, jeg har lyst til fra sunde fødevarer, når jeg har lyst og så
længe jeg har lyst.
Det er let, sjovest og efter min mening også det
sundeste.
Med venlig hilsen
John Buhl